-
برگزاری تور فناوری ویژه روسای پارکهای علم و فناوری ایران در اصفهان؛
-
نقشه راه اصفهان در توسعه اقتصاد دانشبنیان به سایر شهرها رسید
-
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
تور فناوری ویژه روسای پارکهای علم و فناوری ایران به میزبانی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برگزار شد. در این نشست، نقشه راه اصفهان در توسعه اقتصاد دانشبنیان برای پارکهای علم و فناوری سایر استانها در راستای تقویت اقتصاد دانشبنیان و تحقق شعار سال تشریح شد.
به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، تور ملی فناوری ویژه روسای پارکهای علم و فناوری کشور، صبح شنبه 16 مهرماه به میزبانی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان آغاز شد و تا بعد از ظهر این روز ادامه داشت.در ابتدای این نشست، آیاتی چند از قرآن کریم تلاوت و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران پخش شد. سپس دکتر قاسم مصلحی، رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، به معرفی اجمالی شهرک پرداخت و اظهار کرد: : توجه ویژه به قدرتآفرینی از طریق کسب علم و دانش همواره در رفتار مقام معظم رهبری وجود داشته و این نشان از اهمیت بسیار زیاد این موضوع دارد.
وی افزود: از دهه ۹۰ به بعد توسعه مبتنی بر دانش مورد توجه قرار گرفت که پیشرانهای آن شامل نوآوری، نیروی انسانی کارآفرین و واحدهای تحقیق و توسعه و شرکتهای کوچک و متوسط است. البته مأموریت اصلی پارک، ایجاد اشتغال نیست.دکتر مصلحی با اشاره به بخش فنآوری صنعتساز در شهرک، گفت: فناوری که در شهرک به دست آمده، پس از رسیدن به مرحله تولید انبوه میتواند باعث ایجاد صنایع جدید در سایر مکانها مثل شهرکهای صنعتی شود که این مسئله در ایجاد مشاغل جدید تأثیرات مثبت دارد.وی خاطرنشان کرد: تعامل مثبت شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با دانشگاهها، یکی از الزامات تحقق اقتصاد دانشبنیان به شمار میرود، به همین دلیل همواره مورد توجه مدیریت شهرک قرار داشته است.رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با اشاره به زیرساختهای ایجاد شده در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان گفت: این شهرک همواره تعاملات سازندهای با مدیریت ارشد استان داشته و موفق شده در برنامههای مهم استانی نقشهای کلیدی ایفا کند اما این شهرک امروز در تلاش است تا علاوه بر سیستم مدیریت دولتی، جایگاه واقعی خود در اذهان عمومی را نیز پیدا کند.
دکتر مصلحی، صدور مجوز فناوری را یکی از اقدامات قابل توجه شهرک دانست و افزود: پاسداری از این حمایتهای قانونی برای حفظ اعتبار شهرک بسیار اهمیت دارد. این حمایتها در کنار قرار گرفتن شرکتها در اتمسفر نوآوری و فناوری به رشد آنها کمک شایان میکند.وی با بیان اینکه بالغ بر ۸ هزار اشتغال در شهرک ایجاد شده است، گفت: ۵۵۰ نفر از آنها مدرک دکتری دارند و نکته قابل توجه دیگر تعداد بانوان در این مرکز است که ۳۰ درصد از شاغلان را تشکیل داده است.رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در خصوص جایگاه بینالمللی شهرک گفت: در اجلاس ۲۰۰۶ دکتر ماهاتیر محمد از طریق شهرک برای اولین بار دعوت شد و در اجلاس ۲۰۱۱ دکتر لیدیا بریتو از یونسکو به اصفهان سفر کردند و در کنار این اقدامات تفاهمنامههای بینالمللی مانند ایجاد مرکز آیریس و اخذ جایزه ۱۰۰ هزار دلاری بانک توسعه اسلامی در حوزه علم و فناوری و جوایز گوناگونی را در کارنامه خود دارد.دکتر مصلحی با بیان اینکه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان مجری آمایش سرزمین و تدوین سند راهبردی استان بوده است، اظهار کرد: این مهم در کنار دستاوردهای دیگری نظیر عضویت در شورای اداری و شورای برنامهریزی و توسعه استان، نمونهای از دستاوردهای شهرک است.وی در بخش انتهایی سخنان خود به بیان تجربیات موفق شهرک پرداخت و گفت: نیروی انسانی ما مهمترین سرمایه ماست. نیروهای توانمند بدون دید کارمندی باید جذب شوند. شرکت در دورههای آموزشی، تلاش برای ارائه خدمات ارزشافزوده، برونسپاری و واگذاری خدمات به بخش خصوصی و حمایت مالی از شرکتها بر اساس روند توسعه در مسیر پیشرفت ضرورت دارد.
اصفهان؛ نماد فناوری ایران
دکتر علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نیز با بیان اینکه این شهرک نماد فناوری کشور است، اظهار کرد: یکی از اهداف برگزاری نشست حاضر انتقال تجربه میان روسای پارکهای علم و فناوری کشور است. از آنجا که شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان تجارب خوبی در این زمینه دارد، این نشست میتواند تجربیات مفید را به پارکهای علم و فناوری سراسر کشور منتقل کند.وی همچنین از برنامهریزی برای برگزاری تور فناوری بینالمللی در کشور چین خبر داد و گفت: به زودی این نشست در دفتر همکاریهای ایران و چین برگزار خواهد شد.
نقش شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در توسعه اکوسیستم نوآوری و تحقق اقتصاد دانشبنیان
در بخش دوم این نشست دکتر احسان یزدیان، معاون توسعه فناوری شهرک، با اشاره به اهمیت جلسات مصاحبه پذیرش شرکتها در شهرک اظهار کرد: کیفیت این جلسات گاه از برخی جلسات دفاع رساله دکتری دانشگاهها نیز بالاتر است.وی افزود: وجود بخشهای تخصصی نظیر «نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی» یا «امنیت غذایی، کشاورزی و محیطزیست»، محیط خوبی برای همافزایی میان شرکتهای مستقر را فراهم میکند. بهعلاوه برخی شرکتهای مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان از شرایط بازاری خوبی در عرصه بینالمللی برخوردار هستند که میتوانند شرکتهای کوچکتر را در مسیر توسعه یاری کنند. به همین دلیل میتوان گفت پارکهای علم و فناوری اصفهان توسط شرکتهای بالغ مستقر در آن اداره میشود. البته شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان بر این عملیات نظارت دقیق دارد.
معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با اشاره به انواع حمایتها و اعتبارات نظیر اعتبار خدماتی، ایده محوری، توسعه محصول و تأمین منابع و ارائه تسهیلات که توسط شهرک به شرکتهای مستقر ارائه میشود، اظهار کرد: خدمات ارائهشده توسط شهرک تأثیر قابلتوجهی در رشد و توسعه شرکتهای دانشبنیان دارد. اگرچه قراردادهای پژوهشی-فناوری که در شهرک منعقد میشود، از نظر تعداد کمتر از سایر انواع قراردادهای موجود است اما تأثیر قابل توجهی در توسعه سایر بخشها دارد. دکتر یزدیان افزود: ارائه مشوقهای قانونی، ارزشگذاری داراییهای نامشهود، کمک به جذب سرمایهگذار و ارتباط با بازیگران اکوسیستم نوآوری استان مانند دانشگاهها و مراکز پژوهشی، صنایع بزرگ، سازمانهای دولتی، تأمینکنندگان مالی و کارآفرینان از جمله اقداماتی است که توسط شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در جهت توسعه اکوسیستم نوآوری و تحقق اقتصاد دانشبنیان در حال انجام است.
معاون توسعه فناوری شهرک خاطرنشان کرد: یکی از اهداف شهرک که به آن اشاره شد، تلاش برای جذب واحدهای تحقیق و توسعه صنایع بزرگ و استقرار آنها در شهرک است. انعقاد تفاهمنامه میان شهرک و این صنایع از جمله نتایج مهم تعامل مؤثر با شرکتهای بزرگ صنعتی است.
استانداردهای لازم برای پارکهای علم و فناوری
مهندس حمید مهدوی، رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی، نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به اهمیت برند شدن شهرک علمی و تحقیقاتی گفت: به طور کلی پارکهای علم و فناوری باید ۹ ویژگی داشته باشند.وی افزود: پژوهش در زمینه دستیابی به فناوریهای برتر توسعهمحور در جهت رفع نیازهای فناورانه، تولید فناوریهای با ارزشافزوده بالا، محیطی برای زایش فناوری از فناوری و همچنین وجود شرکتهای غالباً کوچک و نوبنیاد از ویژگیهای این پارکهاست.رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی اظهار کرد: این پارکها باید محل تمرکز مجموعهای از فعالیتهای به هم پیوسته باشند و فضای جذاب با ساختمانهای کم ارتفاع و کم تراکم مجهز به امکانات تفریحی و خدماتی داشته باشند. این پارکها معمولاً در کنار یک دانشگاه تأسیس میشوند و مدیریت آن بین دولت، بخش خصوصی و دانشگاه مشترک است.
تسهیل توسعه فناوران با خدمات شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان
سودابه آقابابایی، معاون پشتیبانی واحدهای فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، نیز با اشاره به خدمات شهرک به شرکتها گفت: اسکان و استقرار، انجام آزمونهای آزمایشگاهی محصولات شرکتها در مراکز مورد اعتماد سازمان استاندارد، ارائه اعتبارات خدماتی، توانمندسازی و تحقیقاتی، هماهنگی با سرمایهگذاران مختلف نظیر صندوق پژوهش و فناوری و بانکها، خدمات کتابخانهای با بیش از 3 هزار جلد کتاب و ارائه خدمات با ارزش افزوده بالا نظیر تیمسازی، بازاریابی و تجاریسازی اختراعات از جمله خدماتی است که شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در مسیر توسعه دانشبنیانها به این شرکتها ارائه میدهد.وی افزود: توانمندسازی واحدهای فناوری شامل آموزش، مشاوره، مربیگری، منتورینگ و حقوق مالکیت فکری، صدور مجوز فناوری، معافیت مالیاتی، معافیت حقوق کارمندان، معرفی جهت ثبت سفارش به سازمان صمت و ... نیز از دیگر خدمات شهرک به شرکتهای واجد شرایط است.
صفر تا صد تأمین فضای کار شرکتهای دانشبنیان
در نهایت دکتر بابک صفاری، معاون اداری، مالی و مدیریت منابع شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، اظهار کرد: این شهرک طی سالیان فعالیت خود اراضی بسیاری را به شرکتهای مختلف واگذار کرده و از این حیث بسیار باتجربه است.وی افزود: در طراحی کالبدی، طراحی شهری بسیار مهم است زیرا بر بهرهوری، تأثیر مستقیم دارد به همین دلیل لازم است در طراحی شهری، موضوع آیندهپژوهی نیز مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی باید عواملی مانند شبکه معابر، حملونقل داخلی، برآورد زیرساختها و پلاکبندی شهری در طراحی کالبدی مورد توجه قرار گیرد.معیارهای واگذاری اراضی بسیار مهم است. ارزیابی فناوری، توان مالی، توان اجرایی، نیروی انسانی در افق توسعه، تجهیزات و ماشینآلات، حجم تولید محصول، نیاز به زیرساختها و آلایندگی از جمله این معیارهاست که برای واگذاری اراضی محاسبه میشود. در اینجا باید توجه داشت که واگذاری اراضی زیاد به یک شرکت، آن هم به دید سرمایهگذاری، نهتنها برای شرکت مفید نیست بلکه به دلیل کاهش سرمایه در دسترس شرکت، مضر است.در قرارداد واگذاری اراضی باید به نکات مختلفی چون اجاره بلندمدت و حذف عایدی ارزشافزوده زمین توجه شود. فارغ از این موضوع، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان بر روند ساختوساز نیز نظارت دارد و به برنامه زمانی، ایمنی، مشوقهای ساختوساز و همچنین حمایت و پشتیبانی توجه میکند. به علاوه سامانه نگهداری و تعمیرات شهرک نیز امکان رصد و پایش زیرساختها را برای شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان فراهم کرده که کیفیت ارائه خدمات را افزایش میدهد.وی با اشاره به لزوم وجود سیستم حسابداری درآمد و هزینه نیز گفت: این مسئله برای پارکهای علم و فناوری بسیار حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد.
در بخش دوم تور ملی فناوری، روسای پارکهای علم و فناوری کشور از شرکتهای مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، ساختمانها و بخشهای مهم آن بازدید و در جلسه هماندیشی به منظور بررسی شیوههای افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان در کشور شرکت کردند.گفتنی است تور ملی فناوری ویژه روسای پارکهای علمی و فناوری سراسر کشور امروز، شنبه 16 مهرماه، به میزبانی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برگزار شد. در این برنامه که روسای پارکهای علمی و فناوری از سراسر کشور حضور داشتند، تجربه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان اولین مجموعه تخصصی در اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور به سایر پارکهای علم و فناوری منتقل شد.
تعداد بازدید :
۳۹۴
تاریخ:
1401/07/16