به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، هفدهمین جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی، 20 و 21 اردیبهشت ماه 1402 در مهمانسرای عباسی اصفهان و با حضور مسئولان ارشد کشوری و استانی برگزار شد. یکی از میهمانان ویژه این جشنواره معتبر ملی، فیلیپ کاررا، پروفسور و مشاور کارآفرینی و کسبوکار در بیش از 50 کشور جهان از جمله مدرسه کسبوکار مادرید و دانشگاه لیسبون پرتغال، بود. به عقیده او همین دایره گسترده فعالیتهای وی، دید وسیعی از چالشهای کارآفرینان در سراسر دنیا در اختیارش قرار داده است که باعث میشود بتواند به نحو موثری به کسبوکارها کمک کند. با توجه به شرایط ویژه اقتصاد ایران و چالشهای متعدد کسبوکارهای دانشبنیان و فناور، به گفتوگویی با فیلیپ کاررا پرداختیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
تجربه چندین ساله شما به عنوان مشاور قدرت ارزیابی خوبی را از توان کسبوکارها ایجاد کرده است. از سوی دیگر طی مدتی که در ایران حضور داشتهاید، با کسبوکارهای مختلفی به ویژه در حوزه فناوری آشنا شدهاید. توانمندی کسبوکارهای ایرانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
بله، طی مدتی که در ایران و به ویژه در جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی حضور داشتم، این فرصت را پیدا کردم که با تعدادی از کسبوکارهای ایرانی آشنا شوم؛ واقعا از عملکرد آنها تحت تاثیر قرار گرفتم. وقتی شما محیطی را که کارافرینان ایرانی باید در آن کار کنند، نگاه کنید به خوبی در مییابید که فعالیت در این فضا با در نظر گرفتن شرایط داخلی و خارجی کشور، جذاب و راحت نیست. در مقابل اما همین شرایط باعث شده تا یکسری کارآفرینان تابآور به وجود بیایند که عملکرد بسیار موفقی از خود نشان دادهاند.
توانایی این کارآفرینان به اندازهاندازی است که به محض بهبود شرایط داخلی و خارجی عملکرد به مراتب موفقتری از خود نشان خواهند داد. این افراد در شرایط فعلی مجبور هستند خلاقیت بسیاری از خود بروز دهند تا بتوانند با چالشهای موجود رویارویی کنند. به همین دلیل وقتی این شرایط بهبود پیدا کند، عملکرد موفقتری از این کارآفرینیان شاهد خواهیم بود. آنچه امروز برای این گروه چالش اصلی به شمار میرود، در آینده و پس از بهبود اوضاع، یک مزیت بزرگ برای ورود موفق و موثر به بازار جهانی به شمار خواهد رفت.
برای مثال فرض کنید من به شما یک کوله پشتی 80 کیلوگرمی میدهم و شما مجبور هستید هر روز 10 کیلومتر را با این کوله پشتی پیاده روی کنید. حالا فرض کنید که شما همان کوله پشتی را در اختیار دارید اما اینبار این کوله پشتی هیچ وزنی ندارد و شما نیز باید همان 10 کیلومتر را طی کنید. در حالت دوم شما به راحتی میدوید زیرا با برداشته شدن یک وزنه سنگین، حرکت برای شما بسیار آسان میشود. امروز یک کارآفرین ایرانی مجبور است همان کوله پشتی 80 کیلویی را با خود حمل کند بنابراین کارآفرینیان ایرانی به محض اینکه مشکلات موجود حل و بخشی از این وزن کم شود، میتوانند بسیار موفقتر از شرایط کنونی باشند و به نظر من این موفقیت حتی قابل وصف هم نیست.
در صحبتهایتان به چالشهای ایران مختلف ایران در حوزههای اقتصادی اشاره کردید. یکی از چالشهای اصلی کشور وجود تحریمهای بینالمللی است. حال از آنجا که یکی از محرکهای رشد اقتصادی در جهان امروز رشد فناوری است، کارآفرینیان ایرانی چگونه میتوانند با شرایط موجود در زمینه فناوری پیشرفت کنند و خودشان را پا به پای جهان توسعه دهند؟
من فکر میکنم کارآفرینیان ایرانی تاکنون به خوبی موفق شدهاند این کار را انجام دهند. وجود این شرکتها و زنده ماندنشان در شرایط فعلی خود گواهی بر این ادعاست. وجود این شرکتها و رویاروییشان با شرایط فعلی برای من یک تجربه عالی و آموختنی بود زیرا من از بخشی از دنیا میآیم که همه چیز بسیار راحتتر از اینجا است. حتی اگر ما کارافرینی را در کشور من یعنی پرتغال بررسی و با کارآفرینان پرتغالی صحبت کنیم، قطعا میگویند همه چیز بسیار سخت است . این در حالی است که کارآفرینیان پرتغالی هرگز با مشکلاتی که کارآفرینان ایرانی با آن مواجه هستند، دست و پنجه نرم نمیکنند.
یکی از عواملی که میتواند در چنین شرایطی در ایران، زمینهساز توسعه فناوری شود، وجود شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان است. به بیان دیگر میتوان گفت با توجه به وضعیت موجود در ایران، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان نقشی بسیار مهم و اساسی ایفا میکند. این شهرک با ایجاد اشتراک مساعی میان کارآفرینان، بستر لازم برای توسعه فناوری را ایفا میکند. من بسیاری از این مشارکتها و اشتراک مساعی ایجاد شده را به عینه در نمایشگاه ارائه دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان و فناور در هفدهمین جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی دیدم.
وقتی منابع در اختیار شما بسیار محدود باشد، شما محبور هستید خودتان را رشد و ارتقا دهید تا بتوانید با همکاری یکدیگر، فعالیتهای بیشتری را انجام داده و بهرهورتر عمل کنید. این نوع عملکرد به مراتب موفقتر از شرایطی است که خودتان بخواهید به تنهایی عمل کنید. بر همین اساس به عقیده من، کارآفرینان ایرانی باید از بستر و پلتفرمی که شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان برایشان فراهم کرده و همچنین ظرفیتهای همکاری و اشتراک مساعی که به این واسطه ایجاد شده، نهایت استفاده را ببرند.
تاکید شما بر توانمندی شرکتهای دانشبنیان و فناوران ایرانی به خوبی نشان دهنده وجود ظرفیتهای رشد قابل توجه به ویژه در حوزه فناوری است. حال اگر کارآفرینان موفق ایرانی بخواهند یک گام از آنچه امروز به آن دست یافتهاند، فراتر روند، چه راهکارهای عملیاتی از دید شما در پیش رویشان وجود دارد؟
آنها باید از ظرفیتهای موجود استفاده کنند. من فکر میکنم که بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس یک بازار بسیار مناسب برای ایرانیان است. ورود فناوران ایرانی به این بازارها آسانتر و مشکلاتشان کمتر است. بنابراین ارتباط با کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی و عربستان سعودی یک فرصت ویژه برای ایرانیان است که باید به خوبی از آن استفاده شود.
باید توجه داشته باشیم که تحریمها هنوز پابرجاست و هیچ پایانی هم برای آن مشخص نشده است. اگرچه شرایط مطلوب این است که تحریمها به سرعت تمام شود اما برای این رخداد، کارهای بسیاری باید انجام شود.
راهکار استفاده از بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس مبتنی بر روابط خارجی است. یکی از پارامترهایی که میتواند در رشد اقتصادی کشورها نقش جدی ایفا کند، رشد سرمایهگذاری است. راهکاری که برای بهبود وضعیت سرمایهگذاری در حوزههای فناوری مطرح میشود، استفاده از ظرفیت مشارکت در سرمایهگذاری توسط صنایع بزرگ است. این مهم تا چه اندازه میتواند با برگزاری جشنوارههایی همچون جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی عملیاتی شود؟
با شرکت کردن در نشست سرمایهگذاری که در حاشیه این جشنواره برگزار شد، میتوانم بگویم این بهترین مسیر است. کسب و کار فقط نوشتن یک طرح نیست. وقتی شما تصمیم میگیرید روی یک شرکت سرمایه گذاری کنید تصمیم شما این نیست که روی یک طرح کسبوکاری که تنها روی کاغذ نوشته شده سرمایه گذاری کنید؛ شما روی کارآفرینانی سرمایه گذاری میکنید که این طرح را عملی میکنند. این خیلی مهم است که سرمایه گذار و سرمایه پذیر باهم دیگر ملاقات داشته باشند، همدیگر را ببینند و درک کنند؛ ببینند چه فعالیتهایی روی طرح کسبوکار انجام شده و اینکه چقدر علاقهمندی برای اجرای این طرح وجود دارد.
برای یک سرمایهگذار بسیار مهم است که بداند کارآفرین تا چه حد میخواهد خودش را درگیر کار کند، تا چه اندازه به کارش تعهد دارد و تا چه حد در این زمینه فعال است. هرکسی میتواند یک طرح کسبوکار خوب بنویسد اما افراد بسیار نادری هستند که بتوانند این طرح را به عمل در بیاورند و اجراکنند. بنابراین برگزاری برنامههای حضوری مانند جشنواره شیخ بهایی برای عملیاتی شدن این مهم بسیار مناسب است و شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان نیز به خوبی آن را اجرا میکند. برگزاری چنینب برنامههایی برای مرتبط کردن این دو قشر با یکدیگر و اعتمادسازی برای سرمایهگذاران میتواند بسیار مفید و موثر باشد.
از آنجا که در صحبتهایتان به نقش سرمایههای انسانی در توسعه اقتصادی به ویژه در حوزه فناوری و همچنین نقشآفرینی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در توسعه این بخش اشاره کردید، میتوان گفت این شهرک در جذب و نگهداشت نخبگان در کشور نقش کلیدی ایفا میکند؟
من معتقد هستم شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان اکنون چنین نقشی را ایفا میکند. این شهرک با فراهم کردن موقعیتهای بسیار خوب برای نخبگان و ارائه خدمات به آنها باعث میشود فشارهایی که روی این قشر از جامعه وجود دارد، کم شود و آنها نیز بتوانند در حوزه خود موفق باشند.
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان میتواند با فراهم کردن دستمزدهای بیشتر برای نخبگان کشور، در گشایش و باز کردن بازارهای جدید به سوی این شرکتها و در نهایت حفظ نخبگان در کشور اثرگذار باشد.
تعداد بازدید : ۵۵۳ تاریخ: 1402/02/26
پربازدیدترینها
درحال حاضر کامنتی ثبت نشده است.
ششمین همایش ملی فیلتراسیون برای بررسی راهکارهای نوین در صنایع پتروشیمی
ششمین همایش ملی فیلتراسیون فردا و پس فردا، دوم و سوم اردیبهشت ماه، با محوریت «فیلتراسیون در صنایع پ…سرمایهگذاری برای تقویت تولید دانشبنیان؛ مهمترین راهبرد شهرک در سال جاری است
رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با اشاره به برگزاری اولین جلسه شورای مدیران گفت: تقویت اقتصاد دانش…مشگلانی: تقویت شبکهسازی بین روابطعمومیها و رسانهها، حل چالشها را تسهیل میکند
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان در نشست مدیران روابط عمومی دستگاههای اجرایی…