• نخستین رویداد (روشنا) در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان پایان یافت؛
  • انجمن‌های علمی دانشجویی؛ حاملان تغییر و نوآوری در عرصه فناوری

  • ۱۷:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
نخستین هم‌اندیشی فناورانه دبیران اتحادیه‌ها و انجمن‌های علمی دانشجویی کشور (روشنا) پس از سه روز با حضور مسئولان کشوری در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به کار خود پایان داد.

به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، سومین و آخرین روز نخستین هم‌اندیشی فناورانه دبیران اتحادیه‌ها و انجمن‌های علمی دانشجویی کشور (روشنا) در این شهرک با حضور مسئولان کشوری برگزار شد.

در ابتدای برنامه‌های سومین روز این رویداد، مریم حجتی (مدیرعامل شرکت یکتا صنعت ناجی)، امیر علی شریفیان (مدیرعامل شرکت آلتون)، محمد علی آبادی (مدیرعامل شرکت آریا پلیمر پیشگام) و محمد امین نیکبخت (مدیرعامل شرکت کلان داده نوین پویان) به مدیریت سامان غلامرضایی (رئیس پارک علم و فناوری شیخ بهایی)، در قالب پنل تجربه نگاری و روایت فناورانه واحد‌های فناوری مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، تجربیات خود در ایده‌پردازی، تولید محصول، تاسیس شرکت فناور و دانش‌بنیان، توسعه محصولات و ورود به جمع شرکت‌های برتر کشور را تشریح کردند.

پس از این بخش و در رویداد اختتامیه، رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با اشاره به علاقه بسیاری از بخش‌های کشور برای ورود به حوزه فناوری اظهار کرد: رتبه ایران در حوزه رویدادهای علمی در سال ۲۰۰۰ رتبه ۴۸ بوده که در ۲۰۲۲ به ۱۵ رسیده است اما بهبود دادن این رتبه چالش‌های به مراتب بیشتری نسبت به رتبه‌های پیشین دارد و بنابراین برنامه‌ریزی بیشتری می‌طلبد.

قاسم مصلحی افزود: تبدیل علم به فناوری دشواری بیشتری نسبت به تولید علم دارد اما کشور در این حوزه نیز پیشرفت داشته و با سرعت جلو می‌رود. رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری نیز از رتبه ۱۲۰ به رتبه ۵۳ در سال ۲۰۲۲ رسیده است و نشان از پیشرفت کشور در این حوزه دارد. طبیعتاً دستیابی به رتبه‌های بهتر در این حوزه هم نیازمند تلاش بیشتری است.

نقش اساسی مجموعه‌های فناور و دانش‌بنیان در پیشرفت کشورها و مجامع

پس از این سخرانی عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اظهار کرد: ایده مرکزی این رویداد ارتباط انجمن‌های علمی دانشجویی با مراکز فناوری است. مسیر تحول جهانی کاملا مشخص است؛ مجموعه‌های فناور، نوآور و دانش‌بنیان نقش اساسی در پیشرفت کشورها و مجامع ایفا می‌کنند. وقتی افت و خیز تمدن‌ها را می‌کاویم، در می‌یابیم نوآوری و فناوری تاکنون این چنین نقش بی بدیلی نداشته‌اند.

وی افزود: در همین راستا باید فرهنگ نوآوری، فناوری و دانش‌بنیان را در جامعه به ویژه جامعه دانشگاهی ترویج کنیم؛ هرچه این اقدام در سنین کمتر افراد صورت گیرد، جامعه و افراد زودتر از مواهب آن بهره‌مند می‌شوند. در مقابل هرچه دیرتر وارد این چرخه شویم، بخش عظیمی از سرمایه‌های انسانی ما به هدر خواهد رفت. این رویداد نیز گامی در جهت ورود دانشجویان به زیست بوم فناوری و نوآوری است.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: نقش اصلی در این میان بر عهده دانشجویان است و نهادهایی چون وزارت عتف تنها بسترساز ورود دانشجویان و انجمن‌های علمی دانشجویی به این فضای فناورانه هستند. به بیان دیگر انجمن‌های علمی دانشجویی حاملان تغییر و نوآوری هستند و آنچنان که بیانیه گام دوم نیز به صراحت بیان کرده است، این مهم به دست چنین افرادی رقم خواهد خورد.

کلانتری خاطرنشان کرد: برای محقق کردن چنین اقداماتی با تکیه بر توانمندی انجمن‌های علمی می‌توانیم یک زیست بوم فرهنگی و تمدنی را رقم بزنیم تا خلاقیت‌های ذهن ایرانی به منصه ظهور برسد.

وی در بخش دیگری از سخنرانی خود با اشاره به اهمیت علوم انسانی در حوزه‌های فناورانه و خلاق گفت: در بسیاری از آثار خارجی، عالمان اجتماعی و فیلسوفان، به عنوان مشاوران ایده ‌پرداز نقش ایفا می‌کنند بنابراین لازم است از ظرفیت علوم انسانی و هنر نیز در حوزه فناوری استفاده کرد.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ما ظرفیت‌های بسیاری داریم که هنوز آن‌ها استفاده نکردیم. برای استفاده از این ظرفیت‌ها باید اتحادیه‌ها و انجمن‌های علمی دانشجویی به این حوزه‌ها ورود کنند. برای مثال تاکنون تعاملات ما با مجلس شورای اسلامی به اندازه کافی نبوده به همین دلیل آگاهی کافی از ظرفیت‌های دانشجویی وجود ندارد. در شرایط فعلی می‌توان با ایجاد ارتباط و تشریح ویژگی‌های موجود، هم تصویر دقیقی از ظرفیت‌های دانشجویی میان نمایندگان مجلس ایجاد کرد و هم زمینه را برای تصویب قوانین مرتبط با ظرفیت‌های بالقوه موجود در مسیر بالفعل کردن آن‌ها فراهم کرد.

کلانتری در نهایت خاطرنشان کرد: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از هر ایده‌ای که بتواند نوآوری، خلاقیت و فناوری را در متن جامعه به ویژه جامعه دانشجویی کشور تکثیر کند،استقبال می‌کند اما همچنان انجمن‌‌های علمی دانشجویی را به عنوان محور این تحول عظیم می‌دانیم.

شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان پیشرو و الگو است

سجاد محمدعلی‌نژاد، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نیز اظهار کرد: برگزاری چنین رویدادهایی می‌تواند باعث ایجاد جریان بزرگی در کشور شود. پارک‌های فناوری عالی‌ترین جایگاه فناوری و بالغ‌ترین بخش این حوزه در کشور هستند. در همین راستا از پارک‌های فناوری میخواهیم که فعالیت‌های مشترک با انجمن‌های علمی دانشجویی را بازتعریف کنند تا تعامل این بخش در رویدادهای فناورانه نیز افزایش یابد.

وی افزود: روسای پارک‌های علم و فناوری کشور، جزو اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه‌ها هستند و بنابراین دغدغه ایجاد ارتباط با دانشجویان را دارند. در این میان شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در بسیاری از امور پیشرو بوده و می‌تواند به عنوان الگو برای سایر بخش‌ها نقش ایفا کند. ما در خصوص ارتباط موثر پارک‌های فناوری با انجمن‌های علمی دانشجویی، پیگیری لازم را خواهیم داشت و ضمن رتبه‌بندی آن‌ها، موارد تشویقی تعیین خواهیم کرد.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: باید توجه داشت که حوزه فناوری و نوآوری بخشنامه‌پذیر نیست بنابراین باید اقلیم و آمایش پارک‌های فناوری، دانشگاه‌ها و حتی انجمن‌های علمی دانشجویی را نیز در نظر گرفت. نمی‌شود یک مدل یکسان برای همه تعیین کرد و اتفاقا همین تفاوت‌ها اثرگذار است. 

محمدعلی‌نژاد خاطرنشان کرد: وزارت علوم این آمادگی را دارد که سفیر برنامه‌های انجمن‌های علمی دانشجویی در حوزه فناوری شود و از ظرفیت‌های خود در این حوزه استفاده کند اما در مقابل انجمن‌های علمی دانشجویی نیز لازم است برنامه‌های مناسب خود را برای اجرا اعلام کنند.

پس از این سخرانی‌ها، دبیران اتحادیه‌ها و انجمن‌های علمی دانشجویی کشور در حضور معاونان وزیر عتف به بیان ایده‌ها، چالش‌ها و درخواست‌های خود پرداختند. در نهایت با اتمام گفت‌وشنودها، اولین رویداد روشنا پس از سه روز در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان پایان یافت.

تعداد بازدید : ۲۵۴      تاریخ: 1402/11/16

ثبت نظر

جهت ارسال نظر لطفا اطلاعات زیر را تکمیل کنید

captcha
ثبت نظر

نظرات کاربران

درحال حاضر کامنتی ثبت نشده است.

اخبار سایت