• در نشست تخصصی بهره‌وری آب در بخش کشاورزی و راهکارهای مبتنی بر ظرفیت استان تاکید شد:
  • 🔹حل مشکلات کشاورزان با اجرای درست مدیریت آب

  • ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۴
داود مومنی معاون پژوهش و فناوری بذر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان گفت: کشاورز سرمایه‌گذاری در زمینه‌های بذر، کاشت و آفات را انجام می‌دهد اما چون مدیریت آب را درست اجرا نمی‌کند، تولید آن در واحد سطح، نقطه سربه‌سر تولید را رد نمی‌کند و درنتیجه زیان‌ده می‌شود.

به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، نشست تخصصی "بهره‌وری آب در بخش کشاورزی و راهکارهای مبتنی بر ظرفیت استان سه شنبه، ۱۳ آذرماه هم‌زمان با نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری با حضور هیئت اندیشه ورز و کارگروه های آب، محیط‌زیست و حکمرانی بنیاد نخبگان استان اصفهان، مدیران و کارشناسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اعضا هیات‌ علمی دانشگاه‌ صنعتی اصفهان، شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور تشکیل شد.

ارائه راهکارهای بهره‌وری زمین کشاورزی با دانش و فناوری نوین

داوود مؤمنی معاون پژوهش و فناوری بذر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان گفت: راهکارهای افزایش بهره‌وری در ذهن همه وجود دارد؛ اما چرا به زمین کشاورزی منتقل نمی‌شود؟ چون پیچیدگی آن زیاد است. خوشبختانه امروز فناوری در کشور توسعه پیدا کرده است و با استفاده از سایر زیرساخت‌ها همچون فناوری اطلاعات و ارتباطات، هوش مصنوعی، مدل‌های گیاهی و.... می تواند راهکار بهره‌وری داخل زمین را به کشاورز ارائه کند تا به افزایش بهره‌وری برسد.

معاون پژوهش و فناوری بذر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان بیان کرد: نکته این است که کشاورز سرمایه‌گذاری در زمینه‌های بذر، کاشت، بیماری و آفات انجام می‌دهد اما چون مدیریت آب را درست اجرا نمی‌کند، تولید آن در واحد سطح، نقطه سربه‌سر تولید را رد نمی‌کند و درنتیجه زیان‌ده می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: باید حاکمیت در این خصوص ورود پیدا کند اگر توجه نکنیم به سرعت غرب اصفهان همانند شرق اصفهان خواهد شد و بالادست حوضه زاینده‌رود همانند پایین‌دست زاینده‌رود می‌شود و مشکلات بسیاری خواهیم داشت.

مؤمنی ادامه داد: آبی که امروز از طریق دریا قرار است وارد اصفهان شود ۲.۵ یورو هزینه دارد با همین ۲.۵ یورو ارزش این آب در فلات مرکزی ۵۳ میلیون دلار برای هر سال می‌شود. این موضوعی است که اگر به آن بپردازیم نیاز به سرمایه‌گذاری و تأمین بودجه نیست فقط باید اقدامات مدیریتی به سمت افزایش بهره‌وری برود. اگر این اتفاق رخ دهد کشاورز از نظر معیشتی رشد می‌کند و منابع آبی کمتری برداشت می‌شود. از طرفی دولت و حاکمیت امنیت غذایی و رسیدن به خودکفایی را محقق خواهد کرد.

دستگاه‌های آبیاری را به سمت هوشمندانه شدن سوق دهیم

سجاد انتشاری، دبیر هیئت اندیشه‌ورز آب بنیاد نخبگان اصفهان گفت: آبیاری هوشمند زمانی انجام می‌شود که بر اساس یک برنامه از پیش‌ طراحی‌شده با استفاده از سنسورهای گیاهی، خاکی و اقلیمی صلاحیت آبیاری را انجام دهد. یعنی یک سیستمی طراحی کنیم که خود آن زمان نیاز گیاه به آب را تشخیص داده و آبیاری را انجام دهد.

انتشاری افزود: در آبیاری هوشمندانه الزامی نیست که در آن سیستم به‌صورت خودکار آبیاری را انجام دهد. ممکن است کشاورز زمان آبیاری را خود تشخیص دهد و به‌ صورت دستی این کار را انجام دهد. این آبیاری هوشمند نیست؛ بلکه هوشمندانه است.

وی با بیان اینکه تا به امروز در جهاد کشاورزی تمرکز بر روی سیستم‌های آبیاری تحت‌فشار بوده و در این راستا تسهیلاتی برای توسعه این سیستم ها پرداخت شده، خاطرنشان کرد: در ۳۰ سال گذشته، ۱۵۰ همت هزینه شده اما تنها ۴۰ درصد از اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری تحت‌فشار مجهز شدند. اگر بخواهیم مابقی اراضی کشاورزی را که نیاز به این سیستم دارند، تجهیز کنیم در حدود ۲۲۰ همت اعتبار برای آن نیاز است این در حالی است که در سال گذشته دولت تنها یک‌همت برای آن اختصاص داد. در نتیجه با این شیوه سال‌ها طول می‌کشد تا اراضی به سیستم تحت‌فشار مجهز شوند.

دبیر هیئت اندیشه‌ورز آب بنیاد نخبگان اصفهان ادامه داد: درصورتیکه سیستم‌های آبیاری سطحی خود را چه آبیاری هوشمند، چه مدرن و چه آبیاری هوشمند را به سمت هوشمندانه شدن سوق دهیم راندمان افزایش خواهد یافت و کشاورز سود بیشتری دریافت می‌کند. سپس از محل درآمد خود می‌تواند سیستم آبیاری‌اش را مدرن کند. پیشنهاد ما این است که تسهیلات دولت برای تجهیز اراضی آبیاری تحت‌فشار از ۸۵ درصد به ۱۵ درصد کاهش پیدا کند تا جایی که متقاضی برای آن کم شود. از آن‌سو تسهیلات ۸۵ درصدی برای هوشمندانه کردن آبیاری اختصاص دهد.

 

تعداد بازدید : ۱۶۵      تاریخ: 1403/09/14

ثبت نظر

جهت ارسال نظر لطفا اطلاعات زیر را تکمیل کنید

captcha
ثبت نظر

نظرات کاربران

درحال حاضر کامنتی ثبت نشده است.

اخبار سایت